Creative director och fotograf med bakgrund inom produktion och konceptualisering inom film och television, baserad i Stockholm.


Mikael började sin karriär med att producera musikvideor och reklamfilm. Han har bl.a. producerat musikvideor till artister som svenska Idol-vinnaren Marie Picasso (Winning Streak), Eric Saades (Hotter Than Fire feat. DEV), J-SON:s (Remedy feat. Salem Al Fakir) och Dr Albans (I love the 90's feat. Haddaway).

Under åren 2012–2018 arbetade han på filmbolaget SF Studios med att utveckla och producera koncept för film, TV och webb. Tillsammans med skådespelaren Dragomir Mrsic är Cross en av skaparna bakom crimeserien ALEX.

Mikael Cross 2023

ALEX produceras av SF Studios och hade premiär på onlinetjänsten Viaplay den 3 november 2017. ALEX blev efter 30 dagar en av de mest sedda serierna på Viaplay under 2017. Serien blev även uppmärksammad internationellt. BBC utnämnde ALEX till en av de bästa serierna under premiärmånaden i England. Serien gick även vidare för att visas i flera länder så som Channel 4 (UK), Canal+ (Polen), ProSiebenSat.1 Media (Tyskland), MHz Networks (USA) och Amazon Prime Video (Frankrike).


Mikael Cross har även producerat och varit exekutiv producent för filmer som Vitt Skräp med bland andra Ola Rapace och Ida Engvoll i huvudrollerna, Fredrik Hillers långfilm Psalm 21 (2010) och den webbaserade dramaserien Elsas värld säsong 2 med Ellen Bergström i huvudrollen. Han var även initiativtagare och producent för den kritikerrosade dokumentären om musikproducenterna Bröderna Salazar (2013) som producerades av produktionsbolaget Tre Vänner för SVT.


Under 2020 blev Cross utnämnd av Marché International des Programmes de Télévision som årets 'Producer to watch'. Förutom sitt arbete inom film och television är Mikael verksam som creative director, fotograf, föreläsare och specialiserad konsult inom media och entertainment.


IMDb | Mikael Cross

Filmproduktioner